De kwantumfysica, ook bekend als kwantummechanica, wordt geregeerd door een reeks van fundamentele principes en wetten die ons begrip van het universum op zijn kop hebben gezet. Hier zijn enkele van de belangrijkste:
- Het principe van superpositie: Dit stelt dat een deeltje zich in meerdere toestanden tegelijkertijd kan bevinden, tot het moment waarop het gemeten wordt.
- Heisenbergs onzekerheidsprincipe: Dit principe stelt dat we niet tegelijkertijd zowel de positie als de snelheid (of impuls) van een deeltje met absolute zekerheid kunnen kennen. Hoe meer we over het één weten, hoe minder we over het ander kunnen weten.
- Kwantumverstrengeling: Dit fenomeen beschrijft hoe paren of groepen deeltjes op zo’n manier met elkaar verbonden kunnen worden dat de toestand van elk deeltje onmiddellijk verband houdt met de toestand van de andere(n), ongeacht hoe groot hun fysieke afstand ook mag zijn.
- De golf-deeltje dualiteit: Volgens dit principe kan materie zowel als een golf als een deeltje worden beschouwd, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt of meet.
- Het observer-effect of waarnemersinvloed: Het idee dat alleen al door te observeren of te meten, we invloed uitoefenen op het systeem dat we bestuderen.
Deze principes vormen samen een fascinerende en soms tegen-intuïtieve kijk op onze wereld en het universum rondom ons.